הבאת תינוק לעולם כרוכה בלא מעט הכנות, התלבטויות, חששות וחרדות. אחד החששות הגדולים והכבדים ביותר של נשים הוא מהלידה עצמה, וליתר דיוק – מהכאבים שבהם היא כרוכה. ישנן דרכים רבות להתמודד עם הכאב של צירי הלידה, ועם זאת, בלמעלה מ-50% מהלידות בישראל נעשה שימוש בהזרקה אפידורלית לשיכוך כאבי היולדת. כמו בכל התערבות רפואית ישנם יתרונות וחסרונות שיש לדעת אותם ולקחת אותם בחשבון .
לפני ההיתרונות והחסרונות ברצוני להתיחס לשני מיתוסים בנושא אפידורל שברצוני להפריח:
מיתוס ראשון: אפידורל גורם למצב של יותר קרעים בעת הלידה כי היולדת אינה שולטת בלחיצות' ממש ממש לא ! קרעים בלידה יתכנו עכב מבנה וגודלו של ראש העובר ומבנה הנרתיק אצל האישה , האישה בזמן הלידה עם האפידורל מרגישה את הלחץ הפיזי של העובר ויודעת ויכולה ללחוץ להוצאת תינוקה לאויר העולם . אופן הלחיצה אינו משפיע על הקרעים הנוצרים או על חיתוך במידת הצורך . הדבר שיכול ולמנוע היווצרות של קרעים הוא עיסוי פרינאום משבוע 34 עד הלידה .
מיתוס שני: ' בעיות וכאבי גב כתוצאה מהאפידורל '- כתוצאה מהחדרת האפידורל אנו נאלצות לקיים את הלידה במיטה. האפידורל מקהה את החושים שלנו מהאגן ומטה מה שמגביל את התנועה שלנו ואת היכולת לעמוד. כתוצאה מכך נשים רבות שוכבות שעות רבות באותה תנוחה ללא תזוזה מצב שבפועל ללא אפידורל היינו חשות בחוסר נוחות או כאב והיינו משנות תנוחה. כאשר פגה השפעת האפידורל אנו חוות כאבים בכל הגוף כתוצאה ממנח של שעות רבות ללא ת
אז חשוב לי לציין ! כאשר אתן בוחרות לקחת אפידורל זה לא אומר שמעתה ועד הלידה אתן שוכבות מבלי לעשות כלום התנועה חשובה גם להתקדמות הלידה והעובר בתעלת הלידה וגם עבורכן ועבור הגוף שלכן .. יש להעזר במלווה /מיילדת ולהתהפך כל כחצי שעה לצד אחר . בשכיבה על הצד להגביה רגל עליונה . מלווה מניע את גוף האישה בתנועו נידנוד קלות , או הרמת הרגל העליונה והנעת בצורה סיבובית כמו בנסיעה על אופניים . בשכיבה על הגב יש להרים את גב המיטה למצב של חצי ישיבה ולהוריד מעט את גובה הרגליים .. מצב זה עוזר לעובר להתקדם כלפי מטה למרות שאין אנו יכולת לעמוד . אם אנו שוכבות על הגב למצב של מנוחה ושינה קלה יש לשים כרית מתחת לברכיים .. מנח המוריד לחץ מהגב התחתון .
( חשוב לציין ! זה מצויין גם בחסרונות ללקיחת אפידורל אחוזים בודדים מאוד נעשית הזרקה לא תקינה של האפידורל שיכולה ליצור מצב לפגיעה מסויימת בגב .. )
מהו אפידורל :
החומר הפעיל הניתן במהלך ההרדמה האפידורלית שייך למשפחת החומרים המאלחשים או הלידוקאינים. חומרים אלו גזורים מהקוקאין, ומנטרלים באופן זמני את ההולכה העצבית מהתא למוח. הלידוקאין מוזרק אל החלל האפידורלי, החלל המקיף את תעלת העצבים של חוט השדרה. בחוט השדרה ישנם עצבים תחושתיים, שמעבירים כל תחושה שאנו מרגישים אל המוח, וכן עצבים מוטוריים, האחראים על יכולתנו להניע את איברי הגוף. מטרת הזריקה האפידורלית היא לשתק את העצבים התחושתיים, בלי לפגוע בעצבים המוטוריים. כך לא תחושי בכאבים בעת הלידה, אך עדיין תהיה לך שליטה על איברי גופך ותוכלי להניעם בחופשיות.
הליך קבלת אפידורל:
לאחר מתן עירוי נוזלים, שאורך כ-20 דקות, הרופא המרדים יבקש ממך לשבת בצורה כפופה, כך שתהיה לו נגישות לגב התחתון שלך. תחילה תקבלי זריקת הרדמה מקומית, כדי להרדים את האיזור שדרכו תוחדר הצינורית לחלל האפידורלי. לאחר מכן תינתן לך זריקה שנייה, שבה תוחדר לחלל האפידורלי צינורית דקה באמצעות מחט. הצינורית תשמש בהמשך להוספת החומר המרדים, כך שאם עדיין תחושי בכאב יוכלו להחדיר חומר נוסף, ללא צורך בהזרקה מחדש. לחומר ההרדמה לוקח כרבע שעה עד שהוא מתחיל להשפיע, והשפעתו ניכרת כשעה. למרות שהחומר אמור למנוע תחושת כאב אך לאפשר יכולת תנועה מוטורית, עדיין ייתכן כי תרגישי קושי להזיז את הרגליים לזמן קצר.
כיום, טרנד הלידות הטבעיות מכתיב מציאות שבה אשה שבוחרת שלא לקבל אפידורל נחשבת "גיבורה" ואמיצה, ואילו נשים שבחרו שכן לקבל את הזריקה פעמים רבות מעידות כי "נשברו" ולקחו אפידורל, ומקבלות פעמים רבות תגובות לא ממש מחזקות לבחירתן. אני מאמינה כי לידה היא של היולדת ותינוקה, ולכן כל בחירה שלך באשר למהלך הלידה היא נכונה עבור שניכם. עם זאת, בחירות והחלטות כאלה משמעותיות כדאי לעשות מתוך ידע ושיקול דעת, כך שתהיה בחירה מושכלת. לכן, למרות שאת ההחלטה על מהלך הלידה כדאי לעשות במקום, בהתאם לתנאים ולהרגשתך באותם רגעים, את המידע יש ללמוד עוד קודם, על מנת שיהיו לך כל הכלים לבסס החלטה, חרף היותך כאובה.
לשימוש באפידורל יש יתרונות וחסרונות, ונתחיל ביתרונות:
1. אפידורל הוא משכך כאבים! וזה יתרון משמעותי ביותר, כשלוקחים בחשבון שיש נשים שלידתן אורכת שעות ארוכות ואפילו ימים…
2. רופאים רבים מעידים כי אפידורל הוא משכך הכאבים היעיל והבטוח ביותר לטיפול בכאבים בלידה. (מעל 95% אפקט לאלחוש, לעומת 50% המושג במתן פטידין – טשטוש). בנוסף, הלידוקאין אמור לתת את התועלת המרובה ביותר מבחינת כמות החומר (מינימלית) יחסית להשפעה (מקסימלית) בחסימת כאב.
3. כיום האפידורל ניתן במינונים שלא אמורים ל"לשתק" את היולדת. המטרה היא להחליף את הכאב בלחץ ולא לגרום לחוסר תחושה מוחלטת. כלומר, כיולדת תהיי ערה, תשתתפי בלידה ותחווי אותה. כיום יש גם אפשרות לקבל "אפיקל" או"אפידורל מהלך" – מינון נמוך אף יותר של חומר ההרדמה במטרה לאפשר ליולדת שליטה על פלג הגוף התחתון, תנועה ברגלים, לעיתים הליכה, הטלת שתן וחשוב ביותר – לחיצה אפקטיבית יותר בלידה.
4. כיולדת לא תהיי מותשת מכאבים ולכן יהיה לך כוח ללחוץ, ותדעי מתי ללחוץ ואיך. הלידוקאין מסייע בהרפיית שרירים, ולכן ייתכן שאפילו תירדמי לאחר הזריקה והדבר יסייע לך לצבור כוחות לשלב השני של הלידה.
5. השפעה מהירה – כבר לאחר כ-10-15 דקות תחושי הקלה בכאבים.
6. ברוב בתי החולים נותנים ליולדת את האפשרות להגביר את המינון בהתאם למידת הכאבים, באמצעות משאבה. כך אין תלות ברופא מרדים לאחר מתן הזריקה. בתום הכמות הראשונית במידה ועדיין לא הייתה הלידה ניתן להוסיף כמות נוספת עד תום הלידה .הוספת החומר ע"י היולדת היא מדודה ומתאפשרת כל עשר דקות . היא אינה מביאה למצב של חוסר תפקוד או יכולת להיות פעילה בלידה עצמה .
7. אם צריך לבצע ניתוח קיסרי, ניתן לעשות זאת ע"י הוספה של חומר הרדמה מרוכז יותר וכך להמנע מהרדמה כללית.
החיסרונות בשימוש באפידורל :
1. לא כל יולדת יכולה לקבל אפידורל – נשים שכבר לקראת סיום הלידה והעובר עבר את הספינות , נשים שיש להן בעיות בקרישת דם או שנוטלות תרופות נוגדות קרישה, נשים עם בעיות מבניות בגב או עמוד השדרה, נשים שיש להן פצעים פתוחים או מפרישים בגב, נשים אלרגיות לחומר ההרדמה, נשים שסובלות ממחלות במערכת העצבים.
2. לעיתים השפעת החומר היא חלקית, או רק בצד אחד של הגוף.
3. שימוש באפידורל לרוב מגביל את יכולת היולדת לנוע ולשנות תנוחות בלידה. יש בתי יולדות שבהם יולדת מרותקת למיטה מרגע קבלת אפידורל.
4. תופעות הלוואי הקלות והשכיחות הן גירוד (בשל השפעה ישירה של התרופה), ירידה קלה בלחץ הדם ולפעמים חולשה זמנית ברגליים. כמו כן, עלולת להיות התכווצויות, רעידות וצמרמורות ותחושת קור, וכן הפרעות בראיה, צפצופים באוזניים, פרכוסים, דיכוי קצב הלב. לעתים נדירות מורגשת גם ירידה זמנית וחולפת בדופק העובר.
5. מתן מוקדם מדי של החומר עלול לגרום להיחלשות הצירים ולכן להארכת משך הלידה. במקרים מסוימים יהיה צורך לעשות זירוז ללידה באמצעות פיטוצין, חומר שעלול להשפיע על העובר.
6. חיבור לקטטר לצורך מתן שתן עכב חוסר הרגשה באגן .
7. שימוש באפידורל מגביראת הסיכוי להתערבות בלידה מבחינה מכשירנית , ואקום /קיסרי בגלל שהיולדת ברוב המקרים יותר פאסיבית לכן חשוב לשמור על תנועתיות גם עם אפידורל .
8.במקרים חריגים ביותר יגרמו כתוצאה מהאפידורל .
כאבי ראש עזים הנגרמים בשל החדרת המחט לחלל הספינאלי ולא האפידורלי. דרך הנקב שנוצר הנוזל הספינאלי נשפך לחלל האפידורלי, מה שיכול לגרום לכאבי ראש (וגב), בעיקר בישיבה או עמידה. תהיה הקלה בשכיבה, אך הכאבים יחלפו רק כאשר הנקב שנוצר בחלל הספינאלי נסתם באופן עצמאי או על ידי הליך רפואי נוסף.
לסיכום:
הלידה היא שלך ושל התינוק. כעת, מתוך ידע, יש בידייך היכולת והכלים להחליט מה הכי טוב בשבילכם – והחלטתך תהיה הנכונה והטובה ביותר עבורך!