הקדמה :
את המאמר הזה אני כותבת מתוך ניסיוני האישי עם בני אלמוג . למרות המודעות שלי לתופעת הלשון הקשורה אני ואלמוג עברנו דרך ארוכה עד שהובחנה הבעיה. ביקשתי לבדוק זאת בזמנו בבית החולים ולאחר מכן גם בטיפת חלב בביקורינו הראשון ובשני המקרים נאמר לי כי אין לאלמוג לשון קשורה .
לאחר הלידה היה נראה כי אלמוג התחבר יפה לשד ואף ינק והוציא חלב. גם מדריכת ההנקה בבית החולים וגם יועצות ההנקה בבית החולים טענו שהכול בסדר ואין בעיה . לאחר יומיים בבית החולים שאלמוג היה איתי כל הזמן ולא ישן יותר מעשר דקות רבע שעה רצוף , ובזמן שהיה ער היה מחובר לשד חשתי שמשהו אינו קשורה פניתי ליועצות ההנקה במחלקה על מנת שיבדקו את האחיזה שלו ואת האחיזה שלי .הייתי שבורה עייפה (מהלידה כמעט ולא עצמתי עיין) ועם חשש גדול אולי אין לי מספיק חלב . היועצות אמרו שזוהי תופעה רגילה וככה מתנהגים תינוקות בני יומם וכל שעליי לעשות זה לישון כשהוא ישן ולהניק" זה תפקידיך לתקופה הקרובה". אף אחת מהן לא זיהתה בעיה באחיזה שלו או יבלת על השפה שנתגלתה די מהר כתוצאה מהיניקה הלא נכונה . לאחר שלושה שבועות מייסרים ללא שינה ועצבנות רבה שלי ושל אלמוג החלטתי לפנות ליועצת הנקה שמיד זיהתה את הבעיה של הלשון הקשורה . במקרה של אלמוג הלשון הייתה קשורה בחלקה האחורי ומסתבר שהמודעות גם בקרב בתי החולים מאוד קטנה לנושא ולכן לא איתרו זאת .
לאחר שלושה שבועות בהמלצתה של יועצת ההנקה ביצענו את הניתוק אצל דר' רועי פורר רופא שיניים המנתח בחלל הפה שעושה מדי יום עשרות ניתוקי לשון קשורה לפעוטות ותוכן המאמר ניתן באדיבותו (ליצירת קשר : רחוב המעלות 4 ירושלים טלפון: 02-6236319 ).
תהליך הניתוק הוא תהליך קצר ופשוט , אימהות עד כמה שזה נראה מפחיד אתן עושות מצווה לילדכם ולכן . תופעת הלשון הקשורה בעלת השלכות ארוכות תווך מבחינה בריאותית ולא רק להנקה . (ראי במאמר).
מיד לאחר הניתוק אלמוג יצא אליי ולקחתי אותו להנקה כי חלב אם הוא התרופה הטובה ביותר עבור התהליך . אלמוג בכה וקצת דימם אך זה חלק מהעניין החוויה קשה יותר לנו ההורים מאשר להם .
תקופת ההסתגלות של אלמוג מחדש ליניקה חדשה לקחה זמן (כשבועיים) ונאלצתי לתת לאלמוג תוספים על מנת לספק לו את הכמות הנדרשת בנתיים אני הייתי פצועה וכאובה ולא הייתי מסוגלת לשאוב , החלב שלי התדלדל ולאחר חודשיים התייבשתי לגמרי.
מאמר זה עוטף בתוכו את כל התופעות וההשלכות ללשון קשורה מעבר לנושא ההנקה . בנות שימו לב! ואם יש לכם חשש קטן על תוותרו עד שתיהנה בטוחות במאה אחוז שלתינוקכם אין לשון קשורה ..
תוכן המאמר:
התינוק מקבל מחלב אימו את עיקר גדילתו והגנתו הטבעית והחיסונית , את בניית מערכות גופו ואת הביטחון, הקרבה והחום שיסעדו אותו משך כל חייו . ההנקה היא האמצעי הטבעי הפשוט הבריא הקל והזול ביותר להאכיל תינוק לשמור על בריאותו.
מכשלה עיקרית בדרכם של חלק גדול מהתינוקות (כ-20%) ,אל היניקה התקינה היא לשון תת תפקודית הנקראת גם קשורה או קצרה . לאחרונה מתברר שגם השפה העליונה הקשורה הנה תופעה נפוצה בשילוב עם הראשונה , ובדרך כלל מומלץ לבצע ניתוקן בד בבד לאור הניסיון הרב שנצבר בביצוע המשולב ובשיפור הדרסטי המושג בהנקה בעקבותיו .
הלשון היא כלי רב עוצמה – היא מנקזת את האוזניים , את האף והסינוסים , מקרצפת את החך והשקדים ואת עצמה בתנועתה , מנקה את חלל הפה ומסדרת את השיניים , מעצבת את עצמות הגולגולת ודרכי הנשימה , והאחראית הראשית להנעת מערכת העיכול ולאיכות תהליך האכילה .
לשון קשורה היא כזו שקרום דק מחבר אותה אל ריצפת הפה ומגביל את תנועתה . במקרים המובהקים – המוכרים לחלק מן הרופאים , הקרום קושר את כל הלשון עד הקצה.
בתינוק – הלשון התת תפקודית אינה מסוגלת לתנועת יניקה – תנועתה מתגלגלת במקום אורכית , וגורמת לשפשוף הפטמה , פציעתה וסדוקה . כאשר השפה קשורה – היא אינה נפשטת קדימה על מנת לתפוס את הפטמה בעומק הדרוש והתינוק מועך אותה עד כאב ועוויות .
איבוד חוזר של אחיזה בפטמה גורם לשפשוף שפתי התינוק עד יבלות בשפתיים , לכעסנות ולויתור תכוף על הניסיון לינוק , לעייפות והרדמות תוך כדי יניקה – יש ליזכור שהיניקה היא ההתעמלות האירובית של התינוק (סיבולת לב ריאה) ואם אין שכרה בצידה הרי הוא מתאמץ לחינם ! – משך ההנקה מתארך עד כדי חצי שעה ויותר במקום 10-20 דקות יעילות . עזיבת השד לעיתים קרובות גורמת לכניסת אויר גדולה לבטן התינוק ומתוך כך לפליטות חזקות ותכופות , לגזים , כאבים והתעוררות תכופה מרעב . יש המגיעים לתת תזונה – אם משום שלא ינקו די ואם משום שאינם יונקים את החלב העמוק – המזין הדרוש לגדילתם . תינוקות רבים ירדו לפעמים עד שליש ממשקלם ואף הובהלו לבית החולים במצב של תת תזונה והתייבשות קיצונית .
בעקבות ירידה בהפרשות – תתכן צהבת יילוד מוגברת עד דחיית – ברית מילה וחשיפה לאור אולטרה סגול בבית החולים ימים מרובים . בעיות נוספות הם פליטה תכופה – רפלוקס , בגלל תנועת בליעה מוגבלת , פטרת בלשון ובלחיים בגלל תת פעילות הלשון ( אינה מנקה את החך בעת היניקה ) גודש בדרכי הנשימה , נזלת וליחה בגלל בליעה חלשה ואי ניקוז מספיק .
אצל האם עלולים להופיע כאב בפטמות ובשד , עד פציעה , סידוק הפטמות עוויתות – שד (הלבנה וכאב חד ). תפוקת חלב נמוכה או לחילופין גודש קיצוני עד דלקת בשד, פטרת ואפילו סתימת צינורות ההנקה , חוסר שינה לשני ההורים וכן מתח , תסכול ואכזבה הנוספים על קשיי ההחלמה מן הלידה והמביאים במקרים רבים לגמילה מוקדמת חלקית או מלאה .
ילדים ומבוגרים שלא עברו ניתוק לשון קשורה בינקותם תתיכן בעיות שונות ובעיות אלו מחייבות ערנות יתרה מעתה .
רשימת סימפטומים שונים לבעלי לשון קשורה :
א. חוסר נוכחות לשון בחיך העליון שזוהי גם רצפת האף גורם לתת התפתחות של דרכי הנשימה העליונות – שכן במקרה הרגיל , שריר הלשון החזק מעצב ומרחיב את העצם הדקה עוד בהיות התינוק עובר וכך פותח את הנחיריים וקובע לכל החיים את נפח נשימת האף . הלשון הקשורה לעומת זאת מופרדת מן החך רוב הזמן , וגם בבליעה נגעה בחך חלש ביותר או שאינו קיים . חיכו של התינוק עקב כך צר וגבוה – על חשבון חלל האף . הצירות הנחיריים גורומת לבעיות נשימה והפרעות אכילה שונו ושינה בתינוק ובמבוגר . תינוקות אלו יהוו בגיל מבוגר אחוז ניכר מן הנשלחים לניתוחי פוליפים כד להשיג ככל הניתן בפתיחת דרכי הנשימה החסומות .
מיום ביצוע ניתוק הלשון אצל תינוק צעיר יכול תהליך הרחבת החך תוך שבועות ספורים מעצמו ברוב המקרים . אצל ילדים עד גיל 13 ניתן לבצע הרחבה ע"י מכשיר אורתודנטי במשך כחצי שנה עד שנה , ואצל מבוגר אין אפשרות כזו בכלל .
ב. תינוק היונק מתוך קושי נשימתי נושם תוך כדי יניקה ומסתכן בשאיפת חלב לריאות מצב היכול לגרום לחנק או גודש נוזלים בריאה , ומן הסתם יוצר הרבה מתח סביב ההנקה . כמו כן אי סגירה מספקת שלך שוער הקנה בגלל בליעה חלשה עלולה לגרום לחדירת נוזלים ולמצב של דלקת כרונית בדרכי הנשימה העליונים (ברונכיטיס) ומשם לנטייה מסוכנת לדלקות ריאות ואלרגיות במשך כל הילדות ומכאן לקבלת אנטיביוטיקה וסטרואידים .
ג. הבליעה החלשה והמוגבלת אינה מאפשרת ניקוז נוזלים מן האוזניים ומכאן לדלקות אוזניים תכופות , מתן אנטיביוטיקה מרובה , ועד ניתוח "כפתורים" ובמקרים חמורים עד הרס עור התוף וכריתת עצם השמע בגלל דלקות חוזרות .
ד. הלשון אינה מפעילה קרצוף יעיל לגבי השקדים ולעיתים קרובות מאוד יהיו תינוקות אלו לוקים בדלקות גרון כרוניות .
ה. חוסר ניקוז הסינוסים באף ( כתוצאה מדרכי נשימה צרים ובליעה חלשה ) יכול לגרום לגודש חוזר או כרוני של האף וסינוסים לנזלת מרובה ואף דלקתית , לקשיי נשימה שינה מופרעת ולעיכוב גדילה של עצמות הפנים בגלל הצמיגיות הגדולה של תכולת הסינוס וכמובן לעוד טיפולים אנטיביוטים מיותרים .
ו. דרכי הנשימה העליונות חסומות – אם מבחינה מבנית או בגלל גודש נזלת וליחה גורמות לנשימה בפה פתוח , ייבוש הרוק , ירידה גדולה ביכולת הניקוי העצמי של הפה ומשם לעששת שיניים דוהרת וטיפולים יקרים ומיותרים לכל החיים .
ז. לחץ הלשון הקבוע יכול לגרום לדחיקת השיניים התחתונות כלפי חוץ , הצורך לבטא את המילים באופן תקין מחייב בעלי לשון קשורה להוציא החוצה את הלסת התחתונה על מנת לבטא כשורה אותיות שפתיות ושיניות (בומ"ף זסר"צ) עד כדי שינויי גדילה בילתי הפיכים בלסת זו המתקבעת בשלבים הראשונים של גיל ההתבגרות .
ח. ללשון קשורה יש רגישות גבוהה למגע , מצב הגורם לרפלקס הקאה כתגובה להנקה למגע יד או גוף זר ( מברשת שיניים) ויקשה על הנקה ואכילה בהמשך על ניקוי הפה ועל טיפולים .
ט. הלעיסה החלקית של המזון ההפרשה הנמוכה של נוזל הרוק והירידה הדרסטית בתנועה של המעי כתוצאה מחוסר תנועתיות הלשון גורמות לבליעת מזון לא מעובד , אשר נרקב במקום להתעכל ויוצר דלקת במעי , רעילות במקום הזנה ואז עצירות , שלשולים וגזים ועוד הפרעות הורמונאליות מטבוליות .
י. הפרעות דיבור – יש לעיתים קושי מובהק בהגיית אותיות זשר"צ דטלנ"ת ולפעמים גיכ"ק ולעיתים איחור גדול בהתחלת דיבור .
יא. הפרעות שינה קשות – בגיל מבוגר יותר בגלל השינויים החוסמים במערכת הנשימה עלולות להגיע ממצב של נחירה קשה עד מצב של הפסקת נשימה בשינה במקרים החמורים . גם בעיות העיכול גורמות לבעיות שינה ומכאן לעייפות כרונית .
אחת הדרכים היותר אחראיות לאשר שהלשון אכן קשורה היא לאבחן שחגורת קצה הלשון סביב היא ורדרדה –אדומה ואילו המרכז אפור לבנבן- וזאת כתוצאה מהצטברות מזון ופטרת מחוסר תנועה .
לפי תחקירים שוטפים עם הורי תינוקות שלשונותיהם היו קשורות מוצאים קשר משפחתי ותורשתי מובהק , במשפחת התינוק תמיד ימצא קשר מדרגה ראשונה או שנייה.
חשוב להקפיד על ביצוע הניתוק בשלב היניקה המוקדם בגיל יומיים עד שבועיים כדי לא לפספס את זמן איזון תפוקת החלב וכן משום שמהירות הריפוי וקלותו הן בשיאן ככל שהתינוק צעיר יותר על אף שניתן לבצע את הטיפול ללא הדמה או הכנה אחרת תוך פחות מ-30 שניות גם עד גיל שנה .
ניתוק הלשון הקשורה הינו תהליך קצרצר , פשוט וכמעט ללא סיבוכים או סיכונים , המבוצע במרפאה הפרטית ללא צורך בשום הרדמה ואשר בוצע דומה במשך מאות שנים בידי המיילדות בשעת הלידה , כנלמד מעדויותיהן ל מיילדות ותיקות ומעדויות של רופאים מן המאה ה- 16 .
הקרום הדקיק נחתך בזהירות במספריים , ובדרך כלל ללא דימום כמעט , והלשון חופשית – וללא טיפול נוסף .
התינוק חווה כאב לזמן קצר מאוד ושוכח מיד ( הבעיה היא יותר הכאב של ההורים ..) לאחר בקרת דימום קצרה הוא מופנה מידית להנקה משום שחלב האם מהווה התרופה והנחמה הטובה ביותר . יש להניח למקום להירפא ללא בדיקה . פצעים בחלל הפה נראים לבני צהבהבים בזמן הריפוי ולכן אין לחשוש שהמקום הזדהם , אין לגעת בהם , לנקותם או להסירם בשום אופן .
ברוב המכריע של המקרים האם מדווחת מיד על שיפור או שינוי באחיזה וביניקה , ובדרך כלל תוך שלוש יניקות ועד שבוע כבר מושג שיפור מלא . ככל שהתינוק צעיר יותר ניתן לתקן את הרגל היניקה השגוי מהר יותר . במקרים בהם הייתה פציעה או כאבים בשד אלו תרפאו לאיטם ויש לקבל בהבנה את הזמן הדרוש להחלמת האם .