אז למה הרגליים מתנפחות בהריון ? בהריון חלים שינויים הורמונליים שגורמים לגוף לצבור נוזלים וזאת בכדי להרחיב את הגוף ולהכינו לקבלת עוד נפח , נפח הדם עולה כדי לספק מזון וחמצן לעובר. בשל כך רוב הנשים חוות בצקת-נפיחות שמופיעה בכל הגוף אך מתמקדת בעיקר ברגליים. הבצקת מופיעה בעיקר סביב שבועות 20-27 ותמשיך לרוב עד הלידה ואחריה .
גורמים נוספים המשפעים על הבצקת :
- חום – הריונות קיץ לרוב המצב חמור יותר בשל התרחבות כלי הדם.
- גודל ומשקל הרחם- לוחץ על אזור יציאת הורידים מהאגן לכיוון הרגליים ומפחית את יכולת הניקוז הורידי מתוך הרגל.
- עליה במשקל – גורמת ליותר עומס על המערכת הוורידית. אין זו סיבה להתחיל דיאטה אלא פשוט לאכול בריא ו/או להתייעץ עם דיאטנית מוסמכת .
רוב הבצקות הן תופעה נורמלית ואינן מהוות סכנה ממשית ,אך לעיתים בצקת יכולה להעיד גם על סכרת הריונית או רעלת הריון אך זה אינו הסממן היחיד לתופעות אלו . לכן חשוב לעדכן בבדיקות השגרתיות אצל הרופא על תופעת הבצקת .
טיפול והתמודדות עם הבצקת
עיסוי/ עיסוי למפתי יכולים להקל על הבצקת לזמן מוגבל אך לאחר זמן קצר היא תחזור .
מה שניתן הוא לתת תמיכה חיצונית למערכת הורידים של הרגליים בזמן שהן למטה ובזמן מנוחה
להרים אותן למעלה מעל גובה הלב.
במהלך היום ישנן גרביים אלסטיות עד הברך או גרביון מיוחד להריון הגרביים יעזרו למערכת הורידים להתמודד בשעות הערות .
בזמן ישיבה לא משנה איפה הניחי רגליים על השולחן .
בשכיבה הגביהי את הרגליים, הדרך הטובה לעשות זאת היא להניח ערימת ספרים בצורה מדורגת מתחת למזרן. וכך גם בשכיבה על הצד הרגליים יישארו מוגבהות ולא תבעטי את הכרית שהנחת מתחת לרגליים בזמן השינה כשאת מתהפכת .
פעילות גופנית – שחייה , הליכה או התעמלות במים בזמן הליכה יש לגרוב את הגרביים האלסטיות שנותנות תמיכה מבחוץ לוורידים ומבפנים השרירים מעסים את הרקמה הבצקתית מבפנים .